Een romantische rendiersledetocht

Een romantische rendiersledetocht

Gemoedelijk glijden we in onze rendierslee door het prachtige winterse landschap. We zitten gezellig samen onder een dekentje en genieten van de stilte in deze sprookjesachtige omgeving. Een tochtje met een rendierslee in betoverend Lapland is een feeërieke ervaring!

De Sami - de inheemse bevolking van Lapland - waren nomadische rendierherders, die hun kudden volgden tijdens de jaarlijkse voedseltrek. Tegenwoordig worden de meeste rendieren op een boerderij gehouden. Voor sommige Sami zijn rendieren nog steeds hun belangrijkste inkomstenbron, ze worden ook gebruikt voor toeristische doeleinden. Een romantische rendiersledetocht door het prachtige winterlandschap in Lapland is een populaire toeristische winteractiviteit

Wanneer we aankomen op de rendierboerderij, vertelt Lars - de eigenaar - ons dat we zelf ons rendier zullen moeten vangen ... huh wat? Gelukkig was het maar een grapje. Om toch wat ervaring op te doen - moesten we ooit in ons leven een rendier moeten vangen - oefenen we het lasso werpen op een houten rendier. Het is veel moeilijker dan we dachten, na een aantal pogingen was het toch raak yeah!

De sleeën staan al klaar, we helpen allemaal om de dieren voor de sleeën te spannen. Na ongeveer 15 minuutjes is het voor mekaar en gaan we in de slede zitten, nog een dekentje over ons om lekker warm te blijven ... en we zijn gereed om te vertrekken. Dit is niet te vergelijken met een hondensledetocht, in tegenstelling tot de honden vertrekken de rendieren heel rustig. 

Gemoedelijk glijden we door de besneeuwde bossen. We hebben nu echt de tijd om het landschap in al zijn schoonheid ten volle te bewonderen. Het is ook wel best romantisch zo'n tochtje met een rendierslee, behaaglijk met zijn tweetjes onder het dekentje genieten van de stilte en de wondermooie natuur. 

Ons rendier begint te versnellen, we scheren voorbij bomen ... de dieren weten dat we aan de lunchplek zijn aangekomen. We voederen de rendieren, ondertussen staat er al een gezellig kampvuurtje te branden, worstjes op het vuur ... en we hebben een heerlijke lunch. Tijdens de lunch wisselen we verhalen uit met de andere deelnemers. 

Een vogeltje brengt ons een bezoekje, Lars vertelt ons dat dit vogeltje elke dag op de lunchplek verschijnt ... hij deelt zijn lunch. In een speciale pan bakken we pannenkoeken op het houtvuur, hm een lekker dessertje. 

We verkennen nog even de omgeving en dan is het alweer tijd om te vertrekken. Terug op de boerderij krijgen we allemaal een rendierrijbewijs :-) Zo'n rendiersledetocht is echt wel knus, een toffe ervaring tijdens een vakantie in Lapland. Ons volgend winteravontuur is een overnachting in een ijshotel, we kijken er al naar uit. 

 

Wij bezochten Lapland in februari 2011 en maart 2016

 

MEER LAPLAND REISVERHALEN

een gepassioneerde reizigster en  liefhebster van amateur fotografie
toont je de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld