Luxe Tent Safari in Zuid-Afrika

Luxe Tent Safari in Zuid-Afrika

Wondermooie landschappen en wilde dieren, wat een magnifieke combinatie ... De "Big Five" spotten tijdens een Safari in Zuid-Afrika is een ongelooflijk unieke ervaring. 's Avonds een heerlijk avondmaal en overnachten in een luxueuze tent ... het leven kan toch mooi zijn. 

 

Zuid-Afrika reis planning

Toen we onze Zuid-Afrika reis planden, waren we het er onmiddellijk over eens dat we Kaapstad, het Kaapse Schiereiland en de Tuinroute wilden doen. Uiteraard zagen we een Safari - een echt bucketlist item - ook wel zitten ... de "Big Five" spotten in Zuid-Afrika, wie wil dat nu niet?

Maar van de Tuinroute helemaal naar Kruger Park rijden of nog een extra binnenlandse vlucht nemen, zagen we toch niet echt zitten. We begonnen dus te zoeken naar alternatieven gelegen langs te Tuinroute (Garden Route), hebben we ook ineens het voordeel dat we die vervelende malariapillen niet hoeven te nemen omdat de Oostkaap in Zuid-Afrika malariavrij is.  

 

Safariparken langs de Tuinroute

We waren het er snel over eens dat we het beroemde Addo Olifanten Nationaal Park en het Schotia Private Game Reservaat, het oudste privé reservaat in de Zuid-Afrikaanse Oostkaap, wilden bezoeken. Hierover lees je meer in een andere post. 

Verder zag het Kariega Game Reserve, ongeveer een 1,5 uurtje rijden van Port Elizabeth, er heel interessant uit. Het Kariega Game Reserve is een groot privé reservaat. Verspreid over het domein liggen 5 verschillende soorten accommodaties: de Main Lodge, Ukhozi Lodge, River Lodge, de Homestead en Settlers Drift. We besluiten om voor de luxe tenten in Settlers Drift te gaan.

De luxe 5-sterren Settlers Drift ligt in een afgelegen, exclusief en ongerept deel van het Kariega Game Reserve. Er zijn slechts 9 tenten die elk een prachtig uitzicht en een privé terras hebben.  Verder vind je er een restaurant, boma (grote BBQ), wijnkelder, een gezellige bar, winkeltje, bibliotheek en ook een prachtig zwembad. Handig is ook dat bij Settlers Drift alles is inbegrepen in de prijs, alle maaltijden, de meeste dranken, game drives, de activiteiten ...

 

Kariega Game Reserve - Settlers Drift

We komen netjes op tijd - iets voor 13u00 - aan in Settlers Drift. Vanaf de toegangspoort worden we begeleid door de poortwachter naar de parking en de steiger. Daar aangekomen worden we begroet door een Ranger en krijgen we een lekker koud drankje. Een half uurtje later worden we per boot naar Settlers Drift gebracht. De boottocht is al een ervaring op zich. We varen op de Bushman's rivier, die zich door een fenomenaal landschap kronkelt. Beide oevers zitten vol met kleurrijke vogels, planten en bloemen. 

Voordat we hier aankwamen, maakten we af en toe grapjes over onze luxe tent. Tja wat moet je je er bij voorstellen? Misschien een echt matras op de grond? Een tent blijft toch een tent? Toen we naar onze "tent" werden gebracht viel onze mond echt open, WoW hier kan je echt niet meer van een tent spreken. Zo prachtig!

De accommodatie is enorm ruim met een comfortabele super grote slaapkamer met minibar en een houtkachel, een ruime badkamer met dubbele lavabo, een bad en een binnen- en buitendouche. Kan je lekker een bad of douche nemen in de natuur ... de "tenten" liggen ver genoeg van elkaar zodat je volledige privacy hebt, een nieuwsgierige aap - af en toe - niet meegerekend ;-).

Vanop het terras hebben we een fabuleus zicht over de vallei, in de verte zien we giraffen ... de ideale plaats om dieren te spotten. Tja mijn besluit staat vast, ik wil hier nooit meer weg :-)

Het gebouw waar de receptie, het restaurant en de bar zijn gelegen is eigenlijk ook een enorm grote tent en even luxueus als onze "slaaptentjes" hierboven vermeld ;-) Echt indrukwekkend! Vanop de grote terrassen heb je een buitengewoon zicht over de ontzagwekkende vallei. 

 

Hoe ziet zo'n Safari dagje eruit

Een Safari dagje is best een lange dag omdat je in de vroege ochtend en late namiddag het meeste kans hebt om dieren te zien. 

Een typisch dagje in Settlers Drift ziet er zo uit:

  • 06.00 uur: na een snelle snack en een kopje thee of koffie, beginnen we aan de eerste Game Drive van de dag
  • 10.00 uur: een uitgebreid ontbijt in de Lodge
  • 11.00 uur: tijd om te relaxen of een van de andere activiteiten te doen. Je kan een begeleide wandeling maken, gaan zwemmen, naar de Spa ... of gewoon op je terras relaxen en van het prachtige uitzicht genieten
  • 14.30 uur: namiddag buffet vol lekkers, vers fruit en heerlijke taarten als nagerecht
  • 16.00 uur: de tweede Game Drive van de dag
  • 19.30 uur: terugkeer naar de Lodge en tijd voor een heerlijk avondmaal (keuzemenu)

Denk er wel aan dat het in de ochtend en late namiddag vrij koud kan zijn, dus een jas en muts is zeker geen overbodige luxe. De gidsen voorzien ook altijd warme fleece dekentjes en zelfs warmwater kruiken tijdens de Game Drives.

 

Game Drives en de Big Five

Een leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard zijn de beroemde "Big Five" die iedereen tijdens een Safari wil zien. Er zijn uiteraard nog veel andere prachtige dieren die je tijdens een Safari in hun natuurlijke omgeving kan bewonderen, giraffen, aapjes, zebra's, antilopen, nijlpaarden, springbokken ... 

We vertrekken met Polite, onze gids en tevens onze chauffeur en spoorzoeker, voor onze eerste Game Drive. Tijdens een Game Drive ga je op zoek naar wildlife in het reservaat. Je moet wel een beetje geluk en vooral geduld hebben, maar het is best spannend om naar dieren te speuren in deze prachtige omgeving. We stappen even uit voor een snack ... we zijn er toch niet helemaal gerust in ... misschien is er wel een leeuw in de buurt ... we blijven dus dicht bij de wagen :-)

Onze gids vraagt ons welk dier we eerst willen zien, we besluiten dat we een neushoorn willen zien. Onze gids, een zeer ervaren spoorzoeker, begint meteen de grond af te speuren naar sporen van neushoorns.  We komen eerst nog een aantal buffels tegen (yeah de eerste van de "Big Five" gespot) en dan na ongeveer een uurtje spotten we nummer 2 van onze "Big Five", een neushoorn ... echt ongelooflijk.

De volgende dag tijdens onze twee game drives zien we kuddes antilopen en zebra's op de vlaktes. Een indrukwekkend zicht. . We komen ook nog een aantal giraffen tegen en in de rivier zien we nijlpaarden zwemmen. 

In de namiddag besluit ik om wat te relaxen aan het zwembad met een boek, terwijl Rudi er met de gids op uit trekt voor een bush walk. Achteraf vertelt Rudi me dat zo'n bush walk een heel andere ervaring is dan een game drive met een 4x4. In de 4x4 hoor je voornamelijk het geluid van de wagen terwijl het tijdens de wandeling stil is, echt muisstil. Het enige geluid dat je hoort is het geluid van de dieren en de wind, je voelt je echt één met de omgeving. Het is uiteraard ook wel heel avontuurlijk om zo door het reservaat te lopen, elk moment kan je een wild dier tegenkomen. De gids had uiteraard wel een verdovingsgeweer bij, je weet maar nooit ... 

Tijdens onze laatste dag zien we olifanten en leeuwen (yeah nummer 3 en 4 van de "Big Five"). Een familie olifanten komt recht voor onze wagen aangelopen, een aantal kleintjes verstoppen zich achter te poten van hun moeder. Een beetje later zien we leeuwen lui in het gras liggen zonnen. Ik kan het maar niet geloven, al dit moois recht voor mijn neus. Ik kan dan ook niet stoppen met foto's nemen. Zo'n prachtige dieren. 

Voor de rest van de dag volgen we de sporen van een luipaard maar jammer genoeg bleef het luipaard zich verstoppen. Dat zal dus voor een volgende keer zijn. Toch blijft het de hele tijd spannend want we komen zoveel andere dieren tegen en vervelen ons dus geen moment. Het fototoestel blijft enthousiast klikken. 

Op onze laatste avond krijgen we weer een geweldig lekker avondmaal, deze keer een keuzemenu met Zuid-Afrikaanse specialiteiten. Tijdens het nagerecht beginnen alle medewerkers lokale liederen te zingen en te dansen. Wat een magische ervaring, een avond om nooit meer te vergeten. We gaan hier echt met spijt in ons hart morgenvroeg vertrekken, maar hebben alweer ongelooflijke herinneringen om op terug te kijken. 

 

Settlers Drift ervaring

Wij vonden ons verblijf in Settlers Drift echt een unieke ervaring. De verschillende game drives waren fantastisch en we hebben enorm veel dieren gezien, waaronder 4 van de "Big Five". Onze gids was ook echt een toffe kerel en heel goed in spoorzoeken.

De accommodatie was buitengewoon luxueus en ook het eten en de bediening waren geweldig. Wij hopen hier zeker nog terug te komen. Zoveel luxe is natuurlijk niet goedkoop. Wij vonden het toch echt de moeite waard.

Dit is een unieke plaats voor al wie graag tijdens zijn Zuid-Afrika vakantie een Safari willen doen en net als wij geen zin hebben om naar Kruger te rijden (of voor al wie geen tijd heeft om naar Kruger te gaan).

Je kan in het Kariega Game reserve natuurlijk ook voor goedkopere alternatieven gaan zoals de Main Lodge of de Ukhozi Lodge. Het is hetzelfde reservaat en dezelfde dieren dus zeker ook een fenomenale ervaring!

 

Wij verbleven 3 nachten in Settlers Drift in Mei 2016

 

Meer Zuid-Afrika Reisverhalen

een gepassioneerde reizigster en  liefhebster van amateur fotografie
toont je de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld