De 10 leukste winteractiviteiten in Lapland

De 10 leukste winteractiviteiten in Lapland

Lapland is het land van de Sami, het Noorderlicht, de Middernachtzon ... een land waar je met een hondenslede of een sneeuwscooter door besneeuwde bossen of over bevroren meren kan racen ... een land waar je van de prachtige natuur kan genieten in stilte ... De magie van Lapland valt moeilijk in woorden te beschrijven, je moet het beleven! 

 

1. Een hondensledetocht

Een 45 km lange tocht met een hondenslee is zonder twijfel de tofste winteractiviteit die we ooit gedaan hebben. Eens je door hebt hoe je je evenwicht moet bewaren op de slede en hoe je moet remmen - die honden hollen echt heel snel - is het gewoon puur genieten!

Het gevoel dat je krijgt als je daar op die hondenslede staat terwijl je het wondermooie witte landschap doorkruist is buitengewoon ... een unieke ervaring die we zeker nog eens willen herhalen.

 

2. Op zoek gaan naar het Noorderlicht

Het Noorderlicht of de Aurora Borealis is een magisch verschijnsel. Tijdens donkere, heldere nachten kan je genieten van dit ongeëvenaarde spektakel. Het Noorderlicht "jagen" is dan ook een populaire winteractiviteit in Lapland.

Het Noorderlicht is heel onvoorspelbaar, het is dus zeker niet gegarandeerd dat je dit betoverende schouwspel zal kunnen bewonderen tijdens je vakantie. Om je kansen te verhogen, ga erop uit tijdens heldere nachten. Zorg dat je ergens midden in de natuur gaat staan, ver weg van de lichten van de steden. Wie weet met een beetje geluk, zie je misschien wel dit magische fenomeen.

 

3. Een sneeuwscooter tocht

Een sneeuwscooter tocht is een andere toffe belevenis en de meest makkelijke manier om Lapland te ontdekken. Met een sneeuwscooter kan je vrij grote afstanden afleggen op één dag, dus ideaal om grotere delen van het land te bezichtigen.  

Op de kleine besneeuwde bospaadjes kan het soms wel wat hobbelig zijn maar dat kan de pret niet drukken, eens je een groot bevroren meer tegenkomt wordt het echt leuk ... racen maar!

 

4. Overnachten in een ijshotel

Een overnachting in een ijshotel is een "coole" ervaring. Elke kamer in het ijshotel is een kunstwerk op zicht. Elk jaar wordt het hotel, de kamers, het restaurant ... opnieuw gebouwd. 

Je bed is gemaakt van ijs ... maar met een matras erop, wat rendierhuiden en een thermo slaapzak ... blijf je toch een beetje warm. Het is misschien niet de meest comfortabele overnachting maar toch een van de meest onvergetelijke! 

 

5. Een Finse sauna

In Lapland is het koud in de winter, echt koud ... lekker opwarmen in een Finse sauna is dus een must. Het ritueel gaat als volgt; eerst douchen, dan een 15-tal minuutjes in de sauna, afkoelen door jezelf in de sneeuw te rollen, terug douchen en dan de warme jacuzzi in :-) 

 

6. Ga eens ijsvissen

IJsvissen klinkt heel wat eenvoudiger dan het is. Je moet eerst met een ijsboor een gat boren in het dikke ijs ... eens dat zware werk achter de rug is, kan je beginnen vissen. Je moet wel geduld hebben, veel geduld ...

De meest gebruikelijke vangsten zijn baars en voorn, later in de winter kan je ook op snoek vissen. Wij hadden niets gevangen, maar misschien heb jij meer geluk.

 

7. Een romantische rendiersledetocht

Een tochtje in een rendierslee is een rustige winteractiviteit. Gezellig samen onder het warme dekentje, stapvoets door de bossen ... een ideaal moment om even helemaal weg te dromen ... een magische ervaring. 

 

8. Langlaufen

Lapland is echt een langlaufers paradijs met een grote keuze aan uitgestippelde paden. Het is best vermoeiend, maar door dit winterwonderland langlaufen is zonder twijfel een toffe belevenis.

 

9. Lunchen rond het kampvuur

Als je een dagactiviteit in Lapland doet, zal je heel vaak je lunch zelf moeten maken op een kampvuur. Soms kom je onderweg een hutje tegen waar je een kampvuur kan maken en soms wordt er gewoon buiten een vuur gemaakt.

Je kan een worst of een ander stuk vlees op een lange stok prikken en klaarmaken op het vuur. Als de gids ook zalm bij heeft, moet je de zalm op een houten blok prikken en dicht bij het vuur zetten.

Allemaal heel lekker en vooral heel gezellig ... samen je eten maken en - terwijl je wacht tot je eten klaar is - verhalen uitwisselen met de gids en de andere deelnemers. 

 

10. Bouw je eigen iglo

De Inuit - beter bekend als de Eskimo's - bouwden de eerste iglo's om zich te beschermen tegen de koude terwijl ze op expeditie waren.

Een leuke winteractiviteit in Lapland is om zelf je sneeuw iglo te maken. Nadat je heel veel sneeuw bij elkaar hebt geschept, kan je beginnen met de bouw van je iglo. De gids zal je uiteraard wel een beetje helpen.

Als je nog genoeg energie over hebt, kan je daarna zelfs nog een bed van sneeuw maken. Nadat de iglo's klaar zijn, krijg je een drankje en een lekker avondmaal aan het kampvuur en dan is het tijd om te gaan slapen. Nog wat rendierhuiden op je bed en hup de thermo slaapzak in :-)

 

Wij bezochten Lapland in februari 2011 en maart 2016

 

MEER LAPLAND REISVERHALEN

een gepassioneerde reizigster en  liefhebster van amateur fotografie
toont je de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld