Inca Trail naar Machu Picchu Informatie

Inca Trail naar Machu Picchu Informatie

Een vakantie naar Peru en daar het beroemde Inca Trail naar Machu Picchu wandelen, is iets dat al jaren op ons verlanglijstje stond. Er zijn verschillende onvergetelijke wandeltochten mogelijk in het Andesgebergte, maar er is er maar één waar je al wandelend in Machu Picchu aankomt. Hoe kies je de juiste tocht, wat mee te nemen, welke acclimatisatie wandelingen maken ... In deze post geven we je informatie, gebaseerd op onze eigen ervaring, die je kan helpen je Inca Trail wandeltocht voor te bereiden.  

 

De bekendste wandeltochten naar Machu Picchu

Inca Trail naar Machu Picchu

Deze wandeltocht loopt door prachtige berglandschappen en langs verschillende oude Incaruïnes. Het Inca Trail doorkruist verschillende microklimaten; van de droge cactus zone in de Urubamba vallei naar de polylepis-bossen en de hooggelegen graslanden om te eindigen in de mysterieuze nevelwouden. 

Deze wandeltocht is de beroemdste omdat het de enige trektocht is waar je ook effectief al wandelend aankomt in Machu Picchu. Het hoogtepunt van deze tocht is uiteraard dan ook het moment dat je Machu Picchu - de verloren stad van de Inca's voor de eerste keer ziet vanaf Inti Punku de Zonnepoort. 

De Lares (warmwaterbronnen) Trek

Tijdens deze wandeltocht doorkuis je bergtoppen en subtropische valleien. Je wandelt langs lagunes, natuurlijke warmwaterbronnen, oude Incaruïnes en authentieke Andes dorpjes waar ze lama's en alpaca's hoeden.

De wandeltocht eindigt in Ollantaytambo vanwaar je met de trein naar Aguas Calientes wordt gebracht. De volgende ochtend ga je dan met de bus naar de beroemde Inca stad Machu Picchu. 

De Salkantay Trek

Op deze tocht kom je geen oude Incaruïnes tegen maar wandel je wel door een onvergetelijk indrukwekkend landschap. Van hoogvlakte naar imposante bergpassen met zicht op indrukwekkende gletsjers. De weg loopt verder door weelderige jungle en nevelwouden ... een wondermooi landschap met adembenemende zichten.

Deze trek is fysiek iets zwaarder dan het Inca Trail maar door het wondermooie landschap ook heel populair. Je kan ook een luxe variant doen met overnachting in berg-lodges. De wandeltocht eindigt in Aguas Calientes vanwaar je de volgende dag met de bus naar Machu Picchu wordt gebracht. 

Huchuy Qosqo Trek

Deze trektocht is iets korter en gaat minder hoog, ideaal dus voor iedereen die minder tijd heeft of niet zeker is dat ze het Inca Trail of de Salkantay Trek aankunnen. Tijdens deze tocht zie je de meeste Incaruïnes.

De wandeltocht eindigt in Ollantaytambo vanwaar je met de trein naar Aguas Calientes wordt gebracht. De volgende ochtend ga je dan met de bus naar de beroemde Inca stad Machu Picchu. 

 

Inca Trail naar Machu Picchu vergunning

Tussen 1996 en 2001 begonnen er gemiddeld 1.500 mensen per dag aan het Inca Trail. Jammer genoeg waren er verschillende mensen die kampeerden waar ze wilden, de oude Incaruïnes als toilet gebruikten en hun afval achterlieten op het wandelpad. Op een bepaald moment was het zo erg dat UNESCO dreigde om de titel van Werelderfgoed af te nemen. Om dit Werelderfgoed te beschermen besloot de Peruaanse regering maatregelen te nemen.

Sinds 2002 is het verplicht een vergunning te hebben om het Inca Trail naar Machu Picchu te wandelen en kan je het alleen nog maar bewandelen met een gids. Sinds 2005 is er ook een limiet op het aantal wandelaars dat per dag mag vertrekken, deze limiet is gezet op 500 mensen per dag (200 wandelaars + 300 gidsen, porters en koks). Het Inca Trail wordt streng gecontroleerd en tijdens de tocht passeer je verschillende controleposten. Ook het aantal bezoekers voor de beroemde Inca stad Machu Picchu is sindsdien gelimiteerd tot 2.500 bezoekers per dag. 

De beste tijd van het jaar voor deze wandeltocht is van april tot oktober. In november en december heb je reeds een grote kans op regen en van januari tot maart is het regenseizoen in Peru. Het Inca Trail is elk jaar in februari gesloten. Om zeker te zijn dat je een vergunning krijgt, boek je best minstens 4 maanden op voorhand. Tijdens de beste periode van het jaar zelfs 6 maanden op voorhand. Indien je toch te laat bent en geen vergunning hebt, zijn de Salkantay of de Lares Trek goede alternatieven.

 

Kort overzicht van het Inca Trail naar Machu Picchu

Dag 1 van Cusco naar Wayllabamba

Een vrij makkelijke start. Op de eerste dag stijg je geleidelijk van de Vilcanota rivier naar Llaqtapata en vandaar verder langs de Huayllabamba rivier naar Wayllabamba.

Afstand: 12 km (ongeveer 5 uur onderweg)

Dag 2 van Wayllabamba naar Pacaymayo

De tweede dag begint met een lange klim naar de Huarmihuañusqa of Dead Woman's Pass (dode vrouw pas), gelegen op een hoogte van 4.200 meter. Na de klim daal je af naar Pacaymayo. De tweede dag staat bekend als de moeilijkste dag van het Inca Trail. 

Afstand: 11 km (ongeveer 6 tot 7 uur onderweg)

Dag 3 van Pacaymayo naar Huinay Huayna (Winay Wayna)

De dag begint met een stijging naar de volgende bergpas gevolgd door een lange daling. Bijna de hele dag wandel je op origineel Inca Trail. Deze dag is de langste maar mooiste dag van het Inca Trail.

Afstand: 16 km (ongeveer 7 uur onderweg)

Dag 4 van Huinay Huayna (Winay Wayna) naar Machu Picchu

Heel vroeg in de ochtend vertrek je richting Inti Punku de Zonnepoort. Voor zonsopgang aankomen is het doel hier. Van de Zonnepoort daal je verder af naar de verloren stad van de Inca's Machu Picchu, die je de rest van de dag kan bewonderen.

Afstand: ongeveer 6 kilometer

 

Erkende Inka Trail wandeltocht bedrijven

Het is niet altijd makkelijk om een touroperator te kiezen uit de lijst van de bedrijven die een licentie hebben voor het Inca Trail. Dit zijn de enige bedrijven die wandeltochten op het Inca Trail mogen organiseren. Als je bij een andere touroperator boekt, zullen zij op hun beurt bij een van deze bedrijven boeken. Wij boekten rechtstreeks bij Andina Travel en waren over het algemeen zeer tevreden. Adina Travel is een van de bedrijven op de lijst die responsible travel (verantwoord reizen) promoot, bijdraagt aan de lokale ontwikkeling en hun porters correct behandeld. Dit alles samen met wandelen in een kleine groep, een Engelssprekende gids en goed eten waren belangrijke criteria voor ons.

Op de lijst staan voor het merendeel bedrijven die aan de bovenstaande criteria voldoen. Helaas zijn er ook een aantal bedrijven die dat niet doen. Ik hoorde van sommige mensen dat ze bijna de hele wandeltocht ziek waren van het eten ... geen leuke ervaring als je het mij vraag vooral omdat er nauwelijks toiletten zijn op het parcours. Ook de correcte behandeling van de porters (dragers) wordt helaas niet door elk bedrijf nageleefd (dit zijn echt uitzonderingen). Muilezels zijn niet toegestaan op het Inca Trail, dus wordt alles (de tenten, het eten ...) gedragen door porters. Je kan ook een extra porter huren om je persoonlijke spullen te dragen zodat je enkel met een dag rugzak kan wandelen. 

De porters mogen maximaal 20 kg dragen met inbegrip van hun persoonlijke spullen, ze worden op de verschillende controleposten gewogen en als ze meer dan 20 kg dragen, krijgt het bedrijf een boete. Toch kwam ik verschillende porters tegen onderweg, die bijna het dubbele droegen van onze porters. Er was ook iemand die ons vertelde dat ze een extra porter voor haar persoonlijke spullen had gehuurd maar dat haar porter ook andere spullen moest dragen en ze dus gevraagd werd om bij elke controlepost haar eigen spullen te dragen ... Ik zou niet tevreden zijn met een bedrijf dat hun personeel op die manier behandeld. 

Het is de gewoonte om op de laatste avond van je trip de dragers en de koks een fooi te geven. Zorg er dus voor dat je genoeg kleine lokale biljetten meeneemt zodat je iedereen zijn aandeel persoonlijk kan geven en niet via de gids moet gaan. Je wandelgroep legt normaal gezien samen voor de fooien. Het is aangeraden (2017) dat iedere porter ongeveer 80 Soles krijgt en de kok 120 Soles (van de hele wandelgroep samen). De gids tip je uiteraard helemaal op het einde en het bedrag hangt af van hoe tevreden je was. 

 

Inca Trail acclimatisatie wandelingen

Iedereen die over een goede conditie beschikt, kan het Inca Trail wandelen. Sommige mensen krijgen echter last van hoogteziekte doordat ze niet voldoende geacclimatiseerd zijn. Het is aangeraden om minstens 2 dagen in Cusco of de Heilige Vallei te verblijven alvorens aan het Inca Trail te beginnen. Wij hadden genoeg tijd om 4 dagen op voorhand in de omgeving te zijn en deden enkele prachtige acclimatisatie wandelingen.

Pisac

Een goede acclimatisatie wandeling vind je in Pisac aan het begin van de Sacred Valley (Heilige Vallei). Van het gezellige marktpleintje begin je te klimmen naar de archeologische site Inca Pisac. Daarna langs de andere kant terug naar beneden.
De wandeling duurt ongeveer 4 uur.

Moray - Maras - Zoutmijnen

Een iets langere acclimatisatie wandeling is de tocht van de cirkelvormige Inca terrassen in Moray naar het gezellige koloniale stadje Maras. Verder naar de beroemde zoutmijnen in Maras en dan afdalen naar de Urubamba rivier. 

Ollantaytambo

Vanuit Ollantaytambo kan je wandelen naar het indrukwekkende Inca Fort en Pinkullyuna. Ollantaytambo is ook een heel leuk dorpje waar je gewoon behaaglijk op een terrasje van het zonnetje kan genieten.
De wandeling duurt ongeveer 2 uur

Cusco

Een dagtocht langs de beroemde Incaruïnes rond Cusco. Van Sacsayhuaman naar Qenqo, dan via de maantempel naar Puka Pukara om te eindigen in Tambomachay. Daar kan je de bus terug naar Cusco nemen.  

 

 

Inca Trail naar Machu Picchu Paklijst

Misschien vind je hier wel een aantal op het eerste zicht eigenaardige items op staan maar denk eraan dat er op het Inca Trail naar Machu Picchu geen PROPERE toiletten of douches zijn. Vochtige babydoekjes, droogshampoo en genoeg deodorant maken veel goed ;-) 

 • 4 setjes ondergoed
 • Een goede wandelbroek
 • 1 short of korte broek
 • 4 T-shirts
 • 2 sweaters of truien 
 • Wandelsokken (2 paar per dag is aangeraden)
 • Goede wandelschoenen 
 • Comfortabele schoenen of sandalen voor na de wandeling
 • Regenjas (een poncho weegt niet veel en neemt niet veel plaats in)
 • Waterfles of waterzak waar 1,5 tot 2 liter water in kan
 • Thermoslaapzak en liner (kan je ook huren)
 • Wandelstokken met rubberen punten (ijzeren niet toegelaten)
 • Dag rugzak
 • Zaklamp met extra batterijen
 • Persoonlijke medicatie
 • Tandenborstel, tandpasta en haarborstel,
 • Deodorant en droogshampoo 
 • Zonnebrandcrème en een hoed of pet
 • Muggenspray
 • Wc-papier 
 • Vochtige baby doekjes en lipgloss
   

Inca Trail naar Machu Picchu ervaring

Onze Inca Trail naar Machu Picchu wandeltocht was een schitterende en onvergetelijke ervaring. We zullen het moment dat we Machu Picchu voor de eerste keer zagen vanaf Inti Punku de Zonnepoort nooit meer vergeten ... gewoon adembenemend mooi! Wij hopen dat onze tips je zullen helpen met de voorbereiding van je eigen Inca Trail ervaring. Neem zeker ook nog een kijkje naar ons Inca Trail reisverslag en onze Cusco en de Heilige Vallei post, waarin we ook enkele acclimatisatie wandelingen in meer detail beschrijven.

 

Wij wandelden het Inca Trail naar Machu Picchu in mei 2013

 

MEER PERU REISVERHALEN

een gepassioneerde reizigster en  liefhebster van amateur fotografie
toont je de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld