Galapagos schildpadden spotten op Santa Cruz

Galapagos schildpadden spotten op Santa Cruz

Na een korte vlucht van Quito landen we in Santa Cruz. We kunnen het nauwelijks geloven maar het is echt geen droom. We zijn aangekomen op de Galapagos eilanden, een paradijs op aarde!

Na de landing op Baltra worden we met een boot naar het nabij gelegen Santa Cruz gebracht. Tijdens de overtocht, die minder dan 10 minuten duurt, zien we reeds de eerste zeeleeuwen en zeeschildpadden in het helderblauwe water van het Itabaca kanaal, wauw! 

Santa Cruz is - na Isabela eiland - het tweede grootste eiland van de Galapagos archipel. Het is een van de vier bewoonde Galapagos eilanden, heeft de grootse populatie en biedt de meeste toeristische faciliteiten. De beroemde Galapagos reuzenschildpad vind je uiteraard ook op dit eiland. 

 

Zien en doen op Santa Cruz

 

Red Mangrove Aventura Lodge

Eens op Santa Cruz aangekomen, worden we meteen naar onze lodge gebracht, de Red Mangrove Aventura Lodge, in Puerto Ayora. De lodge is schitterend gelegen net buiten de stad. 

Vanop het terras genieten we - in het gezelschap van verschillende zeeleeuwen en leguanen - van het prachtige uitzicht over de baai van Puerto Ayora. Terwijl we van een drankje genieten, springt een zeeleeuw in onze boot ... tja zij zijn hier de baas :-)

Hooglanden van Santa Cruz

Na de lunch vertrekken we naar de hooglanden van Santa Cruz. Deze zijn, in tegenstelling tot de droge laaglanden, weelderig begroeid met een grote variëteit aan planten. De hooglanden zijn de thuisbasis van vele kleine vogels zoals de beroemde Darwin vink, de Galapagos duif en de rode tiran. 

Tweeling kraters "Los Gemelos"

Onderweg stoppen we aan de tweeling kraters, deze liggen tegenover elkaar langs de weg van Puerto Ayora naar Baltra. Het zijn eigenlijk geen echte kraters maar grote zinkgaten, ontstaan door de instorting van leeggelopen magma kamers.

We genieten van het machtige uitzicht, de kraters zijn omringd door overblijfsels van Scalesia bossen vol met varens, mossen, planten en bromelia's. Een omgeving waar de Darwin vinken en de rode tiran zich thuis voelen, als je geluk hebt kan je hier ook velduilen spotten. 

Lava Tunnels

Aangekomen in de hooglanden van Santa Cruz, bezoeken we eerst de lava tunnels. We wandelen in een verlichte lava tunnel van meer dan 400 meter lang, met door mineralen gekleurde muren en een golvende ondergrond gevormd door stromende lava. 

We bewonderen stalagmieten en stalactieten gevormd door lava, weeral een unieke ervaring!

Schildpadden reservaat

Onze volgende stop is het El Chato schildpaddenreservaat. Hier kan je de Galapagos reuzenschildpad, 's werelds grootste landschildpad, in zijn natuurlijke omgeving observeren. We wandelen door het bos, tsjilpende vogeltjes springen van de ene naar de andere tak.

Het knakkende geluid van twijgen is een indicatie dat er reuzenschildpadden in de buurt zijn. We zijn dus alert voor eventuele geluiden, al snel zien we verschillende schildpadden ... wauw dat zijn echt reuzen! We komen aan een kleine lagune waar we nog meer schildpadden zien. Wat een wonderbaarlijke ervaring. 


Zee kajakken

De volgende dag besluiten we om te gaan kajakken. We worden naar het Itabaca kanaal gebracht waar ons de beginselen van het zee kajakken wordt uitgelegd. We kajakken langs de oevers van dit paradijselijke eiland, af en toe stoppen we om te snorkelen. Onderweg zien we ontelbare pelikanen en zeeschildpadden.

Charles Darwin Onderzoekscentrum

In de namiddag gaan we naar het Charles Darwin onderzoekscentrum. Charles Darwin bezocht de Galapagos eilanden aan boort van de HMS Beagle in 1835. De kennis die hij verzamelde tijdens dit bezoek hielp hem om zijn beroemde evolutietheorie op basis van natuurlijke selectie te formuleren.

Meer dan 100 jaar later, werd dit onderzoekscentrum op Santa Cruz ingehuldigd vernoemd naar deze beroemde wetenschapper.

We bezoeken hier de vele schildpad soorten afkomstig van de verschillende eilanden in de Galapagos archipel. We leren ook meer over het fokprogramma om de schildpadden populatie te verhogen, zodra ze oud genoeg zijn worden de schildpadden vrijgelaten op hun eiland van herkomst.

De beroemdste inwoner van het station was zonder twijfel Lonesome George van Pinta eiland. Tijdens zijn verblijf in het onderzoeksstation, kreeg Lonesome George het gezelschap van 2 vrouwelijke schildpadden van Isabela eiland. Helaas mislukten alle pogingen om te paren ... Lonesome George overleed in juni 2012 ... hij was de laatste van zijn soort.   

Tortuga Bay

De laatste dag besluiten we vanuit Puerto Ayora de 2,5 km lange wandeling naar Tortuga Bay (schildpadden baai) te doen. We worden beloond voor de moeite met een schitterend zicht over een spectaculair wit zandstrand. Het eerste strand is niet geschikt om te zwemmen door de sterke stroming, we zien wel enkele surfers.

We wandelen door naar het tweede strand en de lagunes, een perfecte plek om te snorkelen. We zien vissen, wittip haaien en zeeschildpadden. We hebben het strand niet voor ons alleen, we moeten het delen met de zeeleeuwen en leguanen. Op een rots zien we ook een blauwvoetgent genieten van de zon. 

El Garrapatero

Eens terug in Puerto Ayora brengt een boot ons in 20 minuten naar El Garrapatero, een strand omringt met mangroves. We zien flamingo's en reigers. Ook El Garrapatero met zijn heldere water is een goede plek om te snorkelen. 

Gordon's rock

Gordon's rock is de beroemdste duikspot van het eiland. Door de sterke stroming is deze plek enkel geschikt voor ervaren duikers, dus niet geschikt voor ons ... Hier kan je duiken tussen de vissen, mantroggen, zeeschildpadden, hamerhaaien en octopussen. 

Veel te snel verlaten we dit paradijselijke eiland. Met een boot worden we naar onze volgende bestemming - Isabela eiland - gebracht. 

 

Wij bezochten Santa Cruz eiland in mei 2013

 

MEER ECUADOR EN GALAPAGOS REISVERHALEN

een gepassioneerde reizigster en  liefhebster van amateur fotografie
toont je de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld