Cusco en de Heilige Vallei van de Inca's

Cusco en de Heilige Vallei van de Inca's

Cusco en de nabijgelegen Heilige Vallei van de Inca's is voor vele mensen slechts de toegangspoort tot het beroemde Machu Picchu. Toch is het zeker de moeite waard om tijdens je Peru reis een aantal dagen uit te trekken voor het fascinerende Cusco en de wondermooie Heilige Vallei. Als je het Inca Trail naar Machu Picchu gaat wandelen, is dit ook de perfecte plaats om te acclimatiseren. 

 

Boleto Turistico

Als je Cusco en/of de Heilige Vallei bezoekt is het aangeraden om een Boleto Turistico (toeristenticket) te kopen. Je kan deze aankopen in Cusco of in een van de plaatsen inbegrepen in het ticket. De Boleto Turistico is geldig voor 10 dagen en kost ongeveer 130 Soles (in 2017).

Met dit ticket heb je toegang tot verschillende bezienswaardigheden in Cusco (de Kathedraal, het Religious Art Museum, de Kerk van San Blas, het Regional History Museum, Pachacutec Monument en een traditionele Andes voorstelling met dans en muziek). Ook de Incaruïnes rond Cusco (Sacsayhuaman, Qenqo, Puca Pucara en Tambomachay) zijn inbegrepen in de Boleto Turistico. In de Heilige Vallei kan je de ruïnes van Pisac en Ollantaytambo alsmede Chinchero bezoeken met dit ticket. 

 

Cusco

Reizigers uit alle uithoeken van de wereld ontmoeten elkaar in Cusco, de hoofdstad van het voormalige Incarijk. Door zijn ligging is Cusco het toeristische centrum voor al wie Machu Picchu of de Heilige Vallei gaat bezoeken. Cusco is een van de vele UNESCO-werelderfgoederen in Peru. 

De Spanjaarden vernietigden jammer genoeg het grootse deel van de originele Inca constructies in Cusco. Omdat de originele stenen gebruikt zijn voor de bouw van de kerken en andere gebouwen, vind je in deze koloniale stad toch nog heel wat Inca invloeden terug. Deze gemengd met moderne invloeden zorgen voor een uniek contrast. 

Wij bezoeken Cusco alvorens we aan het Inca Trail naar Machu Picchu beginnen. Daar de stad is gelegen op een hoogte van 3.300 meter is het de ideale plaats om te acclimatiseren. Als je wat minder tijd hebt of deze 4-daagse trektocht niet ziet zitten, kan je ook met de trein vanuit Poroy, Cusco naar Machu Picchu. 

Tijdens deze 3 tot 4 uur durende treinrit geniet je van spectaculaire uitzichten door de grote panoramische ramen van de trein. Eens in Aguas Calientes aangekomen, moet je nog 20 minuutjes verder met de bus naar Machu Picchu. 

 

Plaza de Armas

Plaza de Armas - het centrale punt van de historische stad Cusco - is een mooi plein met verschillende kerken. Je vindt hier de indrukwekkende Kathedraal van Santo Domingo en de prachtige Iglesia de la Compania de Jezus, deze laatste wordt beschouwd als een van de mooiste kerken in Zuid-Amerika. Het plein wordt omringd door gezellige restaurantjes met kleine terrasjes vanwaar je een prachtig zicht hebt op dit mooie plein. 

De Inca's bouwden Cusco in de vorm van een heilig dier, de poema. Plaza de Armas ligt op de plaats waar het hart van de poema is ... toepasselijk want dit plein is ook het hart van deze oude Incastad. Alle wegen in Cusco leiden van en naar dit plein en Plaza de Armas is dan ook een populaire ontmoetingsplaats evenals de geschikte plaats voor allerlei activiteiten, feesten en festivals ... dus inderdaad het hart van Cusco. 

 

San Pedro Markt

Wanneer je door de smalle ingang kruipt onder het bord van San Pedro Markt, bevind je je in een volledig andere wereld. Deze markt is niet specifiek gericht op toeristen maar voornamelijk op levensmiddelen. Hier zijn dus geen kleurrijke Poncho's of handwerk te koop maar wel gebak, groenten, vis, fruit, vlees van cavia's tot varkenskoppen, cocabladeren, kruiden, ... 

Ben je al ooit naar een markt geweest waar ze een apart gangpad hebben voor ingewanden? Elk soort voedsel afkomstig van de Andes tot aan de zee, kan je hier vinden. Ongeacht of je besluit iets te kopen, deze markt is zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. Aan het einde van de markt vind je verschillende lokale restaurantjes. Hier kan je van een heerlijke traditionele lunch genieten samen met de lokale bevolking. 

 

De Inca muur en de 12-hoekige steen

De Inca's gebruikten rechthoekige en veelhoekige stenen, die perfect in elkaar passen, voor hun constructies en hadden dus geen cement nodig. Echt ongelooflijk precisiewerk! Zelfs de Spanjaarden bewonderden dit ongelooflijk vakmanschap. Er zijn nog enkele originele Inca muren te bewonderen in Cusco. De best bewaarde vind je terug in Calle Loreto - de oudste straat van Cusco - en in de Calle Hatun Rumiyoc.

Beide zijn smalle verkeersvrije straten niet ver van Plaza de Armas. Langs de prachtige Inca muur in de Calle Hatun Rumiyoc, kan je de beroemde 12-hoekige steen bewonderen. Ondanks zijn vreemde vorm past deze steen zo goed in de muur dat het je waarschijnlijk niet eens opvalt. Gelukkig staan er altijd verschillende toeristen en enkele Inca's voor de steen wat het een beetje makkelijker maakt om hem te vinden.  

 

Pachacutec Monument

Pachacutec of Pachacuti Inca Yupanqui - wat betekent hij die de wereld veranderd - is een echte held in Cusco. Je vindt dan ook verschillende monumenten gewijd aan deze machtige Inca koning in Cusco. Onder zijn bewind werd het Incarijk uitgebreid tot een enorm imperium. Het Pachacutec Monument is gelegen langs de Avenue el Sol. Het monument is 22 meter hoog en het bronzen beeld dat op het monument staat is 11 meter hoog.

Met de Boleto Turistico kan je dit monument bezoeken. Terwijl je op de smalle draaitrappen omhoogklimt, krijg een goed overzicht van de Inca geschiedenis. Eens boven, kan je het bronzen beeld van dichtbij bewonderen. 

 

Acclimatisatie wandeling langs de oude Inca ruïnes rond Cusco

We beginnen onze acclimatisatie wandeling op Plaza de Armas en volgen een oud Inca pad naar boven. Onderweg bewonderen we de vindingrijkheid van de Inca's ... hun precisie en perfectie in het bouwen van constructies is ongelooflijk. We bereiken Sacsayhuaman - een groot fort net boven Cusco - na ongeveer 45 minuten wandelen. Als je geen zin hebt om te wandelen, kan je deze ruïne ook bezoeken door de tram te nemen, een taxi ... of zelfs een paard. Toegang tot deze ruïnes is inbegrepen in de Boleto Turistico.

Zoals eerder gezegd, werd Cusco gebouwd in de vorm van een Poema. Sacsayhuaman (Sacsawaman) stelde het hoofd van de poema voor en de 22 zigzag muren op de terrassen stellen de tanden van de poema voor. Het fort is gelegen op een steile heuvel boven Cusco en van hieruit heb je dan ook een prachtig zicht over de stad. We wandelen verder langs het imposante standbeeld van Christus richting Qenqo. 

Qenqo is een archeologische site met een ondergrondse offerplaats, een amfitheater met gebeeldhouwde niches en prachtig houtsnijwerk. Er wordt aangenomen dat deze site gewijd was aan dieren. We wandelen verder en bezoeken de maantempel. Daarna gaan we crosscountry op de flank van een steile helling richting Puka Pukara (rode burcht). Deze site is gebouwd op een kleine heuvel met een prachtig uitzicht over de vallei. 

Ons pad vervolgt langs de kant van de weg voor ongeveer 1 km tot we aankomen in Tambomachay. Dit is een prachtige ruïne met een netwerk van waterkanalen, terrassen en kleine watervallen. We waren eerst van plan om te voet terug te keren maar na ongeveer 8 km wandelen op deze hoogte - voor het grootste deel bergop - zijn we echt kapot en nemen we de bus terug naar Cusco.

Later ontdekten we dat de meeste mensen deze acclimatisatie wandeling doen beginnende in Tambomachay en eindigen in Cusco (voor het grootste deel dalen dus in plaats van stijgen). Tja als we iets doen, doen we het ineens goed ;-) Als je deze wandeling maakt, zorg dan dat je zeker genoeg water en snacks bijhebt. 

 

De Heilige Vallei

De Heilige Vallei bestaat uit het gebied tussen Pisac en Ollantaytabo gelegen aan de Urubamba rivier. Soms wordt ook aangenomen dat de Heilige Vallei helemaal doorloopt tot aan Machu Picchu. Deze vallei werd door de Inca's voornamelijk gebruikt voor landbouw. Je vindt hier dan ook talloze archeologische ruïnes en dorpen. 

 

Pisac

Pisac, gelegen in de Yucay vallei op een hoogte van 2950 meter, is de toegangspoort tot de Heilige Vallei. Dit mooie dorpje staat vooral bekend om zijn markt op dinsdag, donderdag en zondag maar natuurlijk ook voor zijn indrukwekkende Inca ruïne. Inca Pisac is gebouw op een berg op een hoogte van 3.300 meter. Wij bezoeken Pisac op een dinsdag, de perfecte dag om een acclimatisatie wandeling naar de ruïnes te combineren met een bezoekje aan de markt.

We bezichtigen eerst de markt waar je alles kan kopen van geweven sjaals tot een panfluiten. We zijn vrij vroeg dus er zijn nog niet al te veel toeristen op de markt. Na nog een snel ontbijtje zijn we klaar om aan de wandeling te beginnen. Het wandelpad begint achter de markt en is gemakkelijk herkenbaar aan het bord "Parque Arqueologico de Pisaq". Toegang is inbegrepen in de Boleto Turistico.

Het pad - duidelijk gemarkeerd met witte pijlen - loop eerst langs enkele mooie terrassen waarna het steil omhoog gaat. Na een vermoeiende klim van ongeveer een uur bereiken we de eerste ruïnes, de Pisaqa ruïnes of de woonwijk. Inca Pisac bestaat uit 4 groepen ruïnes; Pisaqa, Intihuatana, Q'allaqasa en Qanchisracay. We blijven klimmen tot aan de wondermooie Intihuatana ruïnes. Intihuatana of Intiwatana was een heilige religieuze plaats met rituele baden en verschillende tempels, waaronder de tempel van de zon. 

We volgen het pad over een andere bergtop en lopen door een kleine tunnel waarna we de Q'allaqasa ruïnes zien. Deze gebouwen zijn van mindere kwaliteit en daarom wordt aangenomen dat het waarschijnlijk pakhuizen waren. Vanaf de top van deze ruïnes heb je een prachtig uitzicht over de vallei en de Qanchisracay site. We dalen terug af en gaan door de Amarupunku deur naar de Tankanamarka begraafplaats. 

We wandelen verder naar de Qanchisracay ruïnes waar de militaire sector was. De hele weg horen we iemand een prachtig weemoedig liedje spelen op een panfluit. In deze bergen rondwandelen met op de achtergrond het wondermooie mystieke geluid van een panfluit ... wat een geweldige ervaring.

Vanaf Qanchisracay wandelen we naar beneden en nemen een pad langs de bergflank terug naar Pisaqa vanwaar we dezelfde weg terug naar beneden nemen. Deze wandeling - met bezoek van de ruïnes inbegrepen - duurt ongeveer 4 uur. We zijn dus op tijd voor een lekkere lunch terug in Pisac.

 

Moray - Maras - Zoutmijnen

De volgende dag besluiten we een acclimatisatie wandeling in de buurt van Maras te maken. We nemen eerst een collectivo (een soort gedeelde taxi) naar Moray waar we de mysterieuze cirkelvormige terrassen van de oude Inca's bezoeken. Ook de ingang tot deze site is inbegrepen in de Boleto Turistico. Sommige mensen geloven dat deze terrassen een soort agrarisch experiment van de Inca's waren. 

De terrassen hebben een temperatuurverschil van 15 graden Celsius tussen de top en de bodem. Er wordt aangenomen dat de Inca's deze terrassen gebruikten om verschillende gewassen te planten en aldus te testen welke planten het beste groeien op welke temperatuur. Ik denk dat we het nooit zeker zullen weten, maar deze terrassen zijn in ieder geval heel fascinerend. Op de foto's lijken ze vrij klein maar in het echt zijn ze enorm groot.

Na ons bezoek aan Moray nemen we het wandelpad richting Maras. De weg is vrij duidelijk gemarkeerd met witte pijlen. Het pad gaat op en neer door een indrukwekkend landschap. Er zijn ook veel fietsers op het pad, een fietstocht van Moray naar de zoutmijnen in Maras is blijkbaar erg populair. 

We komen aan in het koloniale stadje Maras dat helemaal verlaten is. Alle winkels zijn gesloten en er is niemand te zien. Waar zijn alle mensen in Maras? Is dit mooie stadje een spookstad? Later komen we te weten dat het een feestdag was in Peru en daarom was alles gesloten en de mensen waren op bezoek bij familie. We besluiten verder te wandelen naar de zoutpannen in Maras. Gelukkig zien we uiteindelijk een politieagent aan wie we de weg vragen. 

We blijven moeite hebben om het juiste wandelpad naar de zoutpannen te vinden. Af en toe komen we een boer tegen aan we dan vragen "Salineras?", ze wijzen ons hopelijk in de goede richting. Uiteindelijk blijken we op het juiste pad te zitten en hebben we weeral een schitterend uitzicht over het Andesgebergte.

Na ongeveer een uur wandelen zien we de zoutmijnen onder ons liggen. Het is ondertussen bijna 15u00 en we hebben nog steeds niet gegeten (we waren van plan te lunchen in Maras maar omdat alles gesloten was, ging dat dus niet) en ik sterf van de honger. Gelukkig is er een restaurant aan de zoutmijnen, dus wij blij ... eindelijk iets te eten en drinken. 

De zoutpannen bestaan uit honderden kleine oude ondiepe vijvers. Zelfs voor de tijd van de Inca's werd hier al zout geoogst. Zout water uit een hoger gelegen bron stroomt geleidelijk naar beneden in deze vijvers door kleine kanalen. Zodra het zoute water verdampt, blijft het zout achter en kan het geoogst worden. Dit werk verreist een specifieke opleiding. Sinds de tijd van de Inca's zijn deze zoutmijnen een coöperatieve in handen van enkele lokale families. 

We lopen langs de zoutpannen en aan de andere kant begint een wondermooi wandelpad naar de Urubamba River. De uitzichten hier zijn echt indrukwekkend en adembenemend mooi. Eens aan de rivier aangekomen, gaan we naar rechts en volgen we de rivier tot aan de eerste brug. Uiteindelijk belande we op de hoofdweg naar Urubamba waar we gaan overnachten.

Spijtig genoeg moeten we nog meer dan een uur op deze drukke weg wandelen voordat we Urubamba bereiken. Behalve het laatste deel op de weg, was dit een prachtige wandeling in een schitterend landzicht met schitterende uitzichten. 

 

Ollantaytambo

Ollantaytambo, of Ollanta zoals de lokale bevolking dit gezellige dorpje met geplaveide straatjes noemt, is de laatste stop voor Machu Picchu. Hier vertrekken ook dagelijks verschillende treinen naar de verloren stad van de Inca's. Sommige van de huizen in dit dorpje dateren nog uit het Inca tijdperk. De originele Inca huizen, gebouwd met perfect in elkaar passende grote stenen, zijn gerangschikt in blokken rond een tuintje. 

We horen dat je het beste uitzicht op Ollanta hebt vanaf de Pinkullyuna ruïnes gelegen op een heuvel. We besluiten naar daar te wandelen. Deze wandeling duurt een uur of twee en is soms vrij uitdagend (en soms ronduit gevaarlijk) maar zeer zeker de moeite waard.

Op de top staan er verschillende oude pakhuizen en ruïnes vanwaar je een eindeloos uitzicht hebt over de Urubamba vallei, de terrassen, het beroemde oude fort ... We keren terug naar het dorpje waar we lunchen in een van de gezellige restaurantjes. 

Na de lunch bezoeken we het fort, misschien is fort niet het juiste woord omdat de meeste ruïnes hier religieuze gebouwen waren. Het hoofdgebouw is de Tempel van de zon waar je de Six Monoliths ziet ... zes enorme rotsen die rechtop elkaar staan. We wandelen een uurtje rond in het fort en gaan dan terug naar het gezellige Ollanta. 

Indien je van plan bent om het Inca Trail naar Machu Picchu te wandelen, lees dan ook zeker ons Inca Trail wandeltocht reisverslag en onze Inca Trail Praktische Informatie post.

 

Wij bezochten Cusco en de heilige vallei in mei 2013

 

MEER PERU REISVERHALEN

een gepassioneerde reizigster en  liefhebster van amateur fotografie
toont je de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld