Bezienswaardigheden van de Golden Circle in IJsland

Bezienswaardigheden van de Golden Circle in IJsland

IJsland is erg in trek. Het land van "Vuur en IJs" heeft in 2016 de kaap van 2 miljoen bezoekers per jaar bereikt. Op een bevolkingsaantal van ongeveer 335.000 mensen kan dit tellen! Eindelijk zijn we er dan zelf, yeah. De highlights van onze IJsland reis zijn; de populaire Golden Circle, de indrukwekkende zuidkust, het Jökulsárlón gletsjermeer, een spectaculaire gletsjer wandeling en uiteraard ... relaxen in de Blue Lagoon.

 

De Golden Circle van IJsland

De Golden Circle (Gouden Cirkel) in IJsland is een heel populaire daguitstap vanuit Reykjavik. Je kan er verschillende georganiseerde Golden Circle tours boeken. Deze zijn heel populair bij mensen - op weg naar Amerika of Canada - die een tussenstop in IJsland maken en dus niet al te veel tijd hebben. 

Wij hebben wat meer tijd en willen uiteraard ook meer van IJsland zien, dus gaan we op weg met een huurwagen. Gezellig op ons eigen tempo. We besluiten 2 dagen te nemen om al dat moois van de Golden Circle te bezichtigen, zo moeten we dus zeker niet langs de highlights rennen. 

De Gouden Cirkel is een 300 km lange route, die je langs drie van de populairste bezienswaardigheden in IJsland brengt; Thingvellir Nationaal Park, de geisers Geysir en Strokkur en de indrukwekkende Gullfoss waterval. Allemaal absolute hoogtepunten! Als extra's wandelen we ook nog rond de Kerið Vulkaankrater en eten we langoustines in het beste langoustine restaurant van IJsland :-)

We rijden met onze huurwagen door een oogverblindend landschap met immens mooie valleien. In de verte zien we besneeuwde bergtoppen, een prachtig eindeloos zicht. We komen ook verschillende keren IJslandse paarden tegen, sommigen lijken ons wel vanaf de kant van de weg te begroeten.

 

Thingvellir (Þingvellir) Nationaal Park

Al snel komen we aan in Thingvellir Nationaal Park, het eerste Nationaal Park van IJsland, gelegen op ongeveer 55 km van Reykjavik. Sinds 2004 is Thingvellir Nationaal Park een UNESCO Werelderfgoed

We springen eerst even binnen in het bezoekerscentrum en bekijken verschillende video’s over de geschiedenis en natuur van het park. Þingvellir Nationaal park heeft grote historische en symbolische waarde voor IJsland. Het is de plaats waar het eerste parlement (Althing) plaatsvond van 930 tot en met 1798. De “vertegenwoordigers” hielden hier jaarlijks openluchtvergaderingen om nieuwe wetten te stemmen en geschillen op te lossen.  

We wandelen verder naar het Hakid uitzichtpunt vanwaar we een schitterend zicht hebben op over het Nationaal Park en het Thingvallavatn (Þingvallavatn) meer, het grootste natuurlijke meer in IJsland. Vanop het uitzichtpunt nemen we het pad naar beneden door de Almannagjá Canyon.

De Almannagjá Canyon is ontstaan doordat de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen langzaam uit elkaar drijven met ongeveer 2 cm per jaar.  Deze continentale drift kan het best worden gezien onder water in de Silfra kloof, gelegen aan de noordelijke oever van het meer. Daar kan je ook scubaduiken of snorkelen tussen de tektonische platen, spectaculair!

We passeren Þingvallakirkja kerk en verder de Nikulásargjá kloof. Bezoekers gooien muntjes in deze kloof. Het water is zo helder dat je gemakkelijk de bodem - bezaaid met munten - kan zien. We maken nog een langere wandeling door de wondermooie Þingvellir vallei en genieten van de prachtige natuur.

 

Gullfoss waterval

De Gulfoss waterval is een van de mooiste watervallen in IJsland en waarschijnlijk ook de beroemdste. De waterval heeft 2 lagen, de eerste laag is ongeveer 10 meter hoog. Daarna dondert het water ongeveer 20 meter naar beneden in een een diepe kloof, heel indrukwekkend!

Op een zonnige dag lijkt het water van de Gulfoss waterval wel van goud te zijn, daarom wordt deze waterval soms ook de “gouden waterval” genoemd. Als je geluk hebt, zie je een glinsterende regenboog over dit adembenemende natuurwonder, wij hadden jammer genoeg niet zoveel geluk. 

Vanuit het Gullfoss Café nemen we de houten promenade richting waterval, we bewandelen de verschillende paden langs de waterval en gaan naar elk platform … vanuit elke hoek is deze waterval spectaculair! We maken dan ook ontelbare foto's. 

Niet te geloven dat al dit natuurschoon er bijna niet meer geweest was. In het begin van de 20ste eeuw waren er plannen om een waterkrachtcentrale te bouwen op de waterval. Sigriður, de dochter van de grondeigenaar liep verschillende keren op blote voeten naar Reykjavik om te protesteren tegen deze plannen en dreigde zelfs om zichzelf in de waterval te gooien als de bouw zou beginnen. Uiteindelijk werd de waterkrachtcentrale nooit gebouwd. Sigriður staat nu bekend als de eerste milieuactiviste van IJsland. Gulfoss werd een beschermd natuurgebied in 1979.

 

Geysir en Strokkur

De geothermische vallei van Haukadalur is een gebied vol borrelende modderpoeltjes, hete bronnen, fumarolen en geisers. Hier vind je de beroemdste natuurlijke geiser van IJsland terug, Geysir. Tijdens een uitbarsting spuit het kokende water tot wel 70 meter de lucht in. Helaas gebeurt het nog maar heel sporadisch dat Geysir uitbarst.

Dit wil niet zeggen dat er op het geiserveld in de Haukadalur vallei niets meer te beleven valt. Naast Geysir ligt het kleinere broertje Strokkur, deze geiser barst zo ongeveer elke 5 tot 10 minuten uit. Bij Strokkur spuit het water niet zo hoog als bij Geysir maar het is nog steeds behoorlijk spectaculair.

Een groep toeristen staan klaar met hun camera’s en telefoons om een schitterende foto te maken van de uitbarsting. Wij kijken eerst een aantal keren naar deze geweldige natuurlijke show, nog tijd genoeg om foto’s te maken ... om de paar minuten is er een uitbarsting.

Vergeet niet dat je in een actief geothermisch gebied bent, wees dus voorzichtig en blijf zeker op de aangeduide paden.

 

Kerið Vulkaankrater

De Kerið vulkaankrater, gelegen op een paar kilometer van Selfoss, hoort niet bij de hoofdattracties van de Gouden Cirkel maar is toch zeker een bezoekje waard. Het kratermeer is gevuld met groenig water. We besluiten om een wandeling rond deze prachtige krater te maken. We hadden gehoord dat je inkom moest betalen aan deze krater maar we zien niemand. Misschien omdat het winter is en de mensen denken dat niemand zo gek is om een wandeling te maken rond te krater tijdens te winter ... wij dus wel :-)

Na ons bezoek aan de Gouden Cirkel rijden we terug naar de ringweg. Morgen beginnen we onze volgende etappe ... de sprookjesachtige Zuidkust van IJsland! Vanavond gaan we nog eerst lekker eten in het beroemdste langoustine restaurant van IJsland: Við Fjöruborðið. Dit restaurant vind je in het kustplaatsje Stokkseyri niet ver van het vissersdorpje Eyrarbakki.

 

Wij bezochten IJsland in November 2013

een gepassioneerde reizigster en  liefhebster van amateur fotografie
toont je de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld