ReisSensatie
ReisSensatie
de mooiste bestemmingen, reizen, foto's en reisverhalen
 

Lapland Reisgids

 Een prachtig besneeuwd landschap in Fins Lapland

Overzicht Lapland

Lapland of Sapmi is eigenlijk geen echt land maar een gebied dat een deel van Noorwegen, Zweden en Finland overlapt. Ook het Russische Kola schiereiland hoort bij Lapland. Al hebben de oorspronkelijke inwoners - de Sami - geen eigen staat, ze hebben wel hun eigen Sami talen en cultuur.

Sapmi is het dunst bevolkte gebied van Europa, hier kan je dus nog echt in stilte genieten van de ongerepte natuur ... uitgestrekte bossen, meren, bergen, toendra ... 

Net zoals in de rest van Scandinavië is Lapland niet goedkoop, ook al die unieke winteractiviteiten kosten een stevige duit. Het is dan ook een echte bucketlist bestemming; een eens in je leven ervaring!  

 

De Sami bevolking in Lapland

De Sami - noem ze nooit Lappen want dat is een belediging - zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Ze zijn de meest noordelijke inheemse bevolking in Europa en de enige van Scandinavië. De Sami waren voornamelijk rendierhoeders, vissers en schapenhouders.

Rendieren zijn nog steeds de belangrijkste inkomstenbron voor vele Sami, in sommige delen van Lapland mogen enkel de Sami rendieren houden. Een tochtje met de rendierslee is heel populair bij toeristen; verder zorgen de rendieren ook voor melk, vlees en kleding.

Verschillende rendiergerechten, paddenstoelen, bessen en verse vis zijn de meest voorkomende gerechten in de keuken. Je vindt er ook een aantal Russische invloeden terug, dus een stevig glas wodka hoort er meestal ook bij.

 

Lapland winteractiviteiten

Lapland is echt een winterwonderland, de perfecte vakantiebestemming voor diegenen die van een originele sneeuwvakantie houden. De besneeuwde bossen en bevroren meren, de rendieren en husky's ... een echt wintersprookje! 

Je kan er uiteraard skiën en langlaufen, maar je kan in Lapland ook heel unieke winteractiviteiten doen. Wat dacht je van een tochtje met de rendierslee, een hondensledetocht, een sneeuwscooter safari of een overnachting in een ijshotel

Tijdens winternachten met een heldere hemel heb je kans om het magische Noorderlicht te zien, een wonderbaarlijk spektakel van lichtbogen en stralen. 

In Rovaniemi (Finland) kan je ook het hele jaar door de echte Kerstman bezoeken - die woont en werkt - in Santa Claus Village. In het postkantoor komen vanuit de hele wereld brieven aan voor de Kerstman. De elfjes die er werken, hebben het dus heel druk om al die brieven te beantwoorden. 

 

Lapland zomeractiviteiten

Ook in de zomer is Lapland zeker een bezoekje waard. Door de ligging aan de poolcirkel, heb je er in de zomer het unieke verschijnsel van de middernachtzon.

Tijdens deze periode is het 24 uur licht ... tijd genoeg dus om te gaan wandelen, vissen of zwemmen in een van de vele meren ... neem dan wel een goede crème mee om je te beschermen tegen de muggen.

 

Praktische informatie Lapland

Beste Reisperiode
De beste periode voor een wintervakantie in Lapland is eind februari of begin maart, de dagen worden dan al iets langer en de temperatuur iets draaglijker.

Tijdsverschil
In Noors en Zweeds Lapland is er geen tijdsverschil. In Fins Lapland is het 1 uur later dan bij ons en in Russisch Lapland is het 3 uur later tijdens onze wintertijd en 2 uur later tijdens onze zomertijd.

Munteenheid
In Fins Lapland kan je terecht met de EURO, in Noors Lapland met de Noorse kroon (NOK), in Zweeds Lapland met de Zweedse kroon (SEK) en in het Russische gedeelte wordt de Russische roebel (RUB) gebruikt.

Reistijd
In minder dan 3 uur vlieg je met een directe vlucht naar Fins Lapland. Veel vluchten doen echter eerst een tussenlanding, zo kan je perfect een Lapland reis combineren met een citytrip.

 

De mooiste vakantiebestemmingen: meer over Lapland