ReisSensatie
ReisSensatie
de mooiste bestemmingen, reizen, foto's en reisverhalen
 

IJsland Reisgids

 ReisSensatie op bezoek in IJsland, het land van Vuur en IJs

Overzicht IJsland

IJsland is de laatste jaren een populaire vakantiebestemming geworden, volledig terecht! Dit wondermooie land wordt ook wel het land van Vuur en IJs genoemd. De schitterende landschappen en de spectaculaire natuurverschijnselen stelen het hart van elke bezoeker. Wij zijn in ieder geval fan van dit fotogenieke land. 

Ruim 20 miljoen jaar geleden is IJsland ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan. Het eiland bleef lange tijd onbewoond en is nu nog steeds het dunst bevolkte land van Europa. Er wonen maar ongeveer 335.000 mensen in IJsland, waarvan twee derde in Reykjavik of in de omgeving van Reykjavik. 

IJsland is de ultieme reisbestemming om de wonderen van de natuur van dichtbij te bewonderen: majestueuze watervallen, vulkanen, imposante gletsjers, geothermische gebieden ... IJsland heeft het allemaal! 

 

Hoogtepunten IJsland

Gouden Cirkel
Thingvellir (Pingvellir) NP vormt samen met de indrukwekkende Gulfoss waterval en de geisers Geysir en Strokkur IJsland's Gouden Cirkel (Golden Circle). Deze route wordt bezocht door de meerderheid van de toeristen. Met goede reden! Het ontzagwekkende Thingvellir Nationaal Park is de plaats waar in 930 het eerste parlement werd opgericht, verder kan je hier duiken in het kristalheldere water van de Silfra kloof. Gulfoss - de gouden waterval - kan elke bezoeker bekoren en ook de natuurlijke geisers Geysir en Strokkur zijn erg populair. 

Reykjavik
Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, is 's werelds meest noordelijke hoofdstad. Deze levendige stad met zijn kleurrijke huisjes is klein maar charmant. Ook kunst en cultuur liefhebbers zullen het hier zeker naar hun zin hebben. 

Vulkanen
Van de ongeveer 130 vulkanen zijn er 18 ooit uitgebarsten (sommige zelfs meerdere keren). Iedereen kent wel de beruchte Eyjafjallajökull vulkaanuitbarsting, de aswolk bracht het Europees vliegverkeer tot stilstand.

Blue Lagoon
De Blue Lagoon geothermische spa is waarschijnlijk de meest bezochte attractie in IJsland. Het warme water van gemiddeld 38° C is perfect om zalig in rond te dobberen en is nog goed voor je huid ook. Nog even een moddermasker op je gezicht en je voelt je weer helemaal top.

Gletsjers
IJsland heeft verschillende gletsjers, de Vatnajökull gletsjer is de grootste in IJsland en ook een van de grootste in Europa. Op verschillende van deze gletsjers kan je prachtige gletsjerwandelingen maken met een gids. Wij maakten een gletsjerwandeling op de Sólheimajökull gletsjer, een schitterende belevenis.  

Zuidkust
Een tocht langs de zuidkust van IJsland is een onvergetelijke ervaring. Op weg naar Vik kom je langs de elegante Seljalandsfoss waterval, de beruchte Eyjafjallajökull vulkaan en de indrukwekkende Skógafoss waterval. Vanop het beroemde zwarte zandstrand in Vik geniet je van een schitterend uitzicht over de Dyrhólaey and Reynisdrangar rotsformaties. Vanuit Vik kan je het beroemde Jökulsárlón gletsjermeer tijdens een daguitstap bezoeken. Vergeet dan ook niet de elfenkliffen van Dverghamrar te bezoeken.

Landmannalaugar
De gekleurde rhyolite bergen, de lavavelden, de vulkaan Hekla en de natuurlijke geothermische baden zorgen ervoor dat dit gebied in de zomer heel populair is bij wandelaars. De fenomenale landschappen zorgen ervoor dat het soms lijkt alsof je op een andere planeet aan het wandelen bent.

Watervallen
in IJsland zijn er ontelbare watervallen, de ene nog magnifieker dan de andere. Van romantische watervalletjes tot indrukwekkende spektakels. Dettifoss, Gulfoss, Selfjaladsfoss en Slogafoss zijn enkele van de "must see" watervallen in IJsland.

Jökulsárlón
Jökulsárlón is het grootste en bekendste gletsjermeer in IJsland. De blauwe ijsbergen die in het meer drijven, hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen. Dit fotogenieke gletsjermeer was ook het decor van 2 James Bond films. 

Noorderlicht
Als je van oktober tot maart IJsland bezoekt, maak je ook kans om het magische Noorderlicht te bewonderen. Noorderlicht "jagen" kan je best doen in afgelegen plaatsten ver weg van de lichten van de steden of dorpen. 

 

Praktische informatie IJsland

Beste reisperiode
De zomer is de beste periode voor natuur- en wandelliefhebbers. Om een kans te hebben het Noorderlicht te zien, ga je best tussen oktober en maart. 

Tijdsverschil
Het is 2 uur vroeger in IJsland (tijdens onze zomertijd) en 1 uur vroeger in de winter.

Munteenheid
In IJsland betaal je met de IJslandse kroon (ISK)

Reistijd
Met een gemiddelde vluchttijd van drie uur sta je al in dit adembenemende land en kan je meteen genieten van al dat moois om je heen.

 

De mooiste vakantiebestemmingen: meer over IJsland