ReisSensatie
ReisSensatie
de mooiste bestemmingen, reizen, foto's en reisverhalen
 

Ecuador en Galapagos Reisgids

 ReisSensatie bezoekt Ecuador en de Galapagos eilanden - een blauwvoetgent op een rots op de Galapagos eilanden

Overzicht Ecuador en de Galapagos

Ecuador ligt in het Noordwesten van Zuid-Amerika en is omringd door de Stille Oceaan, Colombia en Peru. Het land is genoemd naar de evenaar ... ecuador in het Spaans. Ook de Galapagos eilanden - gelegen op ongeveer 1.000 km van het vaste land - horen bij Ecuador.

Je kan dan ook perfect een Ecuador reis combineren met een aantal dagen op de paradijselijke Galapagos eilanden. De Galapagos eilanden zijn een vulkanische archipel van 13 grote en 7 kleinere eilanden. De populairste eilanden zijn Santa Cruz, Floreana, Isabela, San Cristobal, North Seymour en Santa Fé.

Ecuador maakte deel uit van het Incarijk, daarna werd het land veroverd door de Spanjaarden. In mei 1822 werden de Spanjaarden verslagen tijdens de slag bij Pichincha, een vulkaan vlak bij de huidige hoofdstad Quito. Na deze overwinning was de onafhankelijkheid van Ecuador - na bijna 300 jaar Spaanse kolonisatie - een feit.

Met zijn strategische ligging net buiten de route die de Spaanse schepen namen van het veroverde Incarijk naar Nieuw Spanje (nu Mexico), waren de Galapagos eilanden in de 17de en 18de eeuw een geliefd toevluchtsoord voor piraten. De piraten sloegen er voedsel (schildpadden) en vers water in, alvorens terug de open oceaan op te gaan om het volgende Spaanse schip te plunderen. 

 

Hoogtepunten Ecuador en Galapagos

Quito
Quito een Unesco Werelderfgoed - gelegen op een hoogte van 2.850 meter - is de hoofdstad van Ecuador. Hier kan je het best bewaarde historische centrum van Latijns America bezoeken. Even buiten de stad, vind je Mitad del Mundo "het midden van de wereld". De evenaar is hier aangeduid met een lijn op de grond. 

Otavalo
In deze gezellige Andes-stad, kan je een van de grootste markten in Zuid-Amerika bezoeken. Otavalo markt is beroemd om zijn alpacawol, ponchos, panfluiten ... gemaakt en verkocht door de lokale Quechua bevolking. 

Amazone
Het Yasuni Nationaal Park bestaat uit bijna 10.000 km2 ongerept regenwoud, de thuisbasis van brulapen, kaaimannen, toekans, jaguars ... Hier wonen ook nog twee inheemse stammen, de Tagaeri en de Taromenane. Ze leven nog net op dezelfde manier als hun voorouders deden duizenden jaren geleden. 

Papallacta
Papallacta is gelegen op een hoogte van 3.300 meter. De populairste attractie hier zijn de thermale baden. De omgeving is adembenemend met veel rivieren en watervallen. 

Cotopaxi
Cotopaxi is een van 's werelds hoogste actieve vulkanen. Er zijn vele wandelmogelijkheden in de omgeving en je kan zelfs naar de top van de vulkaan klimmen. 

Cuenca
Cuenca is Unesco werelderfgoed en heeft een van de best bewaarde koloniale steden in Zuid-Amerika. Vanuit Cuenca kan je ook een 3-daagse Inca Trail tocht doen naar de Ingapirca ruïnes. 

Santa Cruz
Het meest bezochte eiland op de Galapagos. Hier kan je het Charles Darwin onderzoekscentrum bezoeken, reuzenschildpadden spotten in hun natuurlijke omgeving, wandelen door lavatunnels, kajakken, ...

Floreana
Op dit eiland vind je het eerste postkantoor terug ... een houten vat dat er in 1793 door walvisvaarders werd geplaatst in de hoop dat zeelieden hun brieven zouden meenemen. De flamingo lagune aan Cormorant Point strand is ook zeker een bezoekje waard. In de vulkanische krater Devil's Crown, kan je snorkelen tussen de koraalriffen en tropische vissen.

Isabela
Het paradijselijke Isabela eiland is het grootste eiland van de archipel. Een tocht naar de krater van de Sierra Negra vulkaan mag je zeker niet overslaan. Op Isabela vind je ook de grootste kolonie zeeleeuwen terug, blauwvoetgenten, pelikanen, leguanen ...

San Cristobal
El Junco lagoon op San Cristobal is een van de weinige zoet water meren op de Galapagos. Hier heb je de beste kans om de bedreigde Chatham spotvogel te zien. Op San Cristobal kan je ook snorkelen tussen de hamerhaaien.

North Seymour
North Seymour heeft de grootste kolonie fregatvogels. De ideale plaats voor vogelliefhebbers!

Santa Fé
De thuisbasis van de Santa Fé leguaan en de Santa Fé rat. Ook hier heb je weer een schitterende kans om te snorkelen tussen de zeeleeuwen en soms zelfs zeeschildpadden. Galapagos haaien worden hier ook regelmatig gezien.

 

Praktische informatie Ecuador en Galapagos

Beste reisperiode
Je kan Ecuador en de Galapagos eilanden het hele jaar door bezoeken. 

Tijdsverschil
Het is in Ecuador 7 uur vroeger tijdens onze zomertijd en tijdens onze wintertijd is het er 6 uur vroeger.

Munteenheid
De Amerikaanse Dollar is de officiële munteenheid.

Reistijd
Een directe vlucht naar Quito duurt ongeveer 12 uur. Er zijn veel vluchten die een tussenstop maken in de Verenigde Staten.

 

De mooiste vakantiebestemmingen: meer over Ecuador en Galapagos